Spelen met kleurgebruik

Ikzelf heb inmiddels heel wat ervaring wat betreft kleuren in huis. In ons vorige huis hebben de wanden een bruine, groene, blauwe, grijze en een roze kleur gehad. Ik hou van spelen met kleur en wil je graag hierin inspireren.

Kleurinspiratie

Begin met het uitzoeken van sfeerbeelden, kleurbeelden die je aanspreken.
Pinterest is een voorbeeld waar je genoeg inspiratie vandaan kan halen.
Houd rekening met wat voor een huis je hebt en welke sfeer je wilt neerzetten. Een petrol blauw tint in een oud statisch huis geeft een hele andere sfeer dan in een nieuwbouwhuis.
Betekend natuurlijk niet dat het niet kan, maar bedenk dit goed van te voren.

Het effect van licht

Heb je een huis met veel lichtinval of juist niet? Ligt de kamer die je wilt aanpakken op het noorden of op het zuiden? Dit is goed om hier vooraf over na te denken.
Een kamer die op het noorden ligt krijgt namelijk koel licht, wanneer je daar een koele kleur gebruikt wordt dit versterkt. Blauw en sommige groentinten kan je beter vermijden. Kies eerder voor een warme kleur.
Een kamer op het zuiden krijgt juist warm en veel licht binnen, dit zijn de makkelijkste ruimtes om kleur te gebruiken, hier zijn koele kleuren wel goed toepasbaar.
Als er goed gekeken is naar het licht, is de volgende stap om vooraf goed te kijken naar de kleur van de vloer. Heeft deze een warme of koele tint?
Een vloer waar veel warmte in zit kan goed met koelere wanden. Een vloer die koeler is van kleur kan dus juist mooi gecombineerd worden met warme kleuren.
Zo kan je echt spelen met kleur…
Wanneer je eigenlijk niet heel blij bent met je rood/bruine houten vloer, combineer dit dan met wat koelere kleuren op de wand. Dit zorgt ervoor dat het warme rood/bruine in de vloer wordt afgezwakt!

Hoe pas je kleur toe?

Zoveel mogelijkheden! Bij een laag plafond kan je ervoor kiezen om je wand niet helemaal tot aan het plafond te verven, zodat het optisch hoger maakt.
Bij een hoog plafond kan je ervoor kiezen om juist je plafond een kleur te geven. Vooral wanneer een ruimte te groot en kil aandoet is dit een goede oplossing.
Wil je een nisje creëren of een ruimte afbakenen, kan dit mooi door de kleur van je wand een stuk te laten doorlopen met het plafond. Dit heb ik thuis toegepast, ik wilde graag een aparte eethoek binnen onze open woonkamer, door alleen boven onze eettafel het plafond dezelfde kleur te geven als de wand krijg je een knusse hoek.
Bij een lange wand kan je ook kleurvakken toepassen, dit breekt de lange wand en je kan hiermee ook duidelijk de functies van de ruimte aangeven zoals een wand die van de woonkamer doorloopt de keuken in. Door een deel te schilderen tot aan de scheidingslijn waar de keuken begint, maak je er toch een aparte ruimte van.Hopelijk heb ik je genoeg inspiratie gegeven om met kleur te spelen. Dus bedenk welke sfeer je wilt, wat voor kleur er mogelijk is en wat voor effect je wilt.

Mocht je het leuk vinden om te zien, neem voor meer inspiratie een kijkje op mijn Instagram.

Succes!

2 antwoorden
  1. Sara
    Sara zegt:

    Hey,
    Ben via pinterest op dit plaatje terecht gekomen en wil heel graag weten welke kleuren dit zijn op de muur!

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *