DIY 3D Kunstwerk

Je ziet het steeds meer… ik ben dan ook helemaal weg van de 3D kunstwerken! Abstracte vormen in neutrale tinten die door de gelaagdheid bijzonder interessant zijn.
Aangezien ik creatief ben besloot ik er zelf één te maken, precies zoals ik wilde. En low-budget!
Lees hier hoe je dat doet in het stappenplan:

Je hebt nodig:
2X Populieren multiplex 122cm x 61cm x 6mm
Schaaflat hardhout 12mm x12mm x270cm
Potlood
Hoekmaat (winkelhaak)
Rolmaat/ waterpas
Vormen van bijv. een vaas of bord
(Cirkel)zaag
Decoupeerzaag
Schuurpapier/ schuurmachine
Houtlijm
Lijmklemmen
Mesje
Verf
Ophanghaakjes

Stap 1:
Ik heb gekozen voor een groot kunstwerk van 57cm x 75cm, dus afhankelijk van welke maat je wilt teken je dit met potlood af op één van de populieren platen.
(Mocht je een kunstwerk willen maken van maximaal 30cm x 60cm voldoet één populieren multiplex plaat.)

Stap 2:
Het afgetekende deel zaag je van de populieren plaat af. Hierbij gebruikte wij een cirkelzaag maar een handzaag is ook mogelijk. Het restdeel bewaar je om hier vormen uit te halen.

Stap 3:
Wanneer de plaat op maat is gezaagd bepaal je welke vormen je hierop wilt. Houdt hierbij rekening met de schaaflat van 12 mm die op deze plaat als lijst komt. Teken eventueel op de plaat een lijst van 12mm breed rondom.
Teken uit het rest deel en de andere plaat vormen die je wilt terugzien. Ik gebruikte hiervoor een extra groot bord en een vaas voor de rondingen en een hoekmaat voor de rechte delen. Kijk of je één laag van vormen op de plaat wilt bevestigen of nog een enkele vorm als tweede laag, voor nog meer diepte. Ik gebruikte voor een tweede laag nog twee kleine vormen. Dit kan je natuurlijk altijd nog aanpassen.

Stap 4:
Zaag de vormen met een decoupeerzaag uit en schuur alle zijkanten met schuurpapier of schuurmachine. Schuur meteen ook de zijkanten van de grote plaat mee.

Stap 5:
Zaag de schaaflat op lengtes van je schilderij, de hoeken zijn het mooist als die in verstek gezaagd worden.
Gebruik houtlijm en lijmklemmen om deze als lijst op de plaat te monteren. Bekijk goed hoe je de vormen wilt hebben en lijm vervolgens deze op de plaat en laat het goed drogen. Als je de houten lijst naturel wilt laten, wacht dan met lijmen en verf eerst de losse onderdelen.

Stap 6:
Verf je kunstwerk eerst met grondverf. Aangezien ik het lijnenspel zo mooi vind kies ik bewust voor naden tussen de vormen, gebruik een mesje net als ik om de naden vrij te houden van verf als je dit mooi vind. Herhaal dit twee keer in een kleur naar keuze. Tip, voor een stoerder gestuukt effect voeg wat bakpoeder toe aan je verf!
Bevestig de ophanghaakjes met de kleine schroefjes of kit en klaar is je meesterwerk!

Ik ben ontzettend benieuwd naar jullie resultaten en mocht je deze willen delen op Instagram tag me dan @cinterior_ vooral zodat ik het kan zien.

 
13 antwoorden
 1. admin
  admin zegt:

  Hoi Ilse, wat leuk dat je er mee aan de slag gaat. Je hebt exact hetzelfde nodig aan materiaal alleen de afmetingen pas je aan. Dan moet het helemaal goedkomen! Heel veel succes! Groetjes Cindy

 2. Ilse
  Ilse zegt:

  Hi! Wat is dit prachtig geworden. Voor mij wordt het mijn allereerste diy project en ben totaal niet handig. Ik zou het graag in 70x100cm maken maar kan niet goed bedenken wat ik dan allemaal nodig heb. Heb jij daar tips voor? Groetjes, Ilse

 3. Cindy
  Cindy zegt:

  Dankjewel Regina, heel erg leuk om te horen. Mocht je ermee aan de slag gaan zie ik het resultaat heel graag tegemoet 🙌

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *